Graham Greene – De kern van de zaak

def-omslag-kern-vd-zaak

Verkrijgbaar in de boekhandel! Of koop hier online.

Bekijk hier de preview, met het voorwoord van Désanne van Brederode.

Dit beroemde meesterwerk van Graham Greene vertelt het verhaal van Scobie, assistant-commissaris van politie in een Britse kolonie in West-Afrika. Scobie is een man van eer en integriteit. Als hij tijdens de afwezigheid van zijn vrouw verliefd wordt op een jonge weduwe, sleurt een draaikolk van medelijden, hartstocht en geloof hem mee Alleen een fatale beslissing kan de situatie nog redden.

In geen andere roman van Graham Greene krijgt het centrale thema van zijn oeuvre – corruptie van de integriteit door de deugd van medelijden – zo pijnlijk en boeiend gestalte.

‘Dit boek is een sacrament. Opstanding in de hopeloze, donkere nacht. Maar en passant en zonder orgeldreun.’ Désanne van Brederode

Boekgegevens

 • Verschenen
 • Omvang 420 pagina’s
 • Uitvoering Paperback
 • Prijs € 19,95
 • Formaat 13,5 x 21 cm
 • Vertaling van ‘The Heart of the Matter’ (1948).
 • Oorspronkelijke vertaling drs. H.W.J. Schaap (1949), geactualiseerd door Uitgeverij Bint (2017)
 • Omslag Studio Ron van Roon
 • ISBN 978-94-92612-00-7
 • Ook als ebook verkrijgbaar, ISBN 978-94-92612-03-8
 • NUR 302

 

‘Een krachtige en opvallende roman. Aan de oppervlakte rustig als een zomerrivier, maar daaronder de kolkende melancholie van een geest die zich verliest in de duisternis van het vlees.’ New York Herald Tribune

Meer over De kern van de zaak

De kern van de zaak verscheen in 1948 onder de titel The Heart of the Matter. Greene baseerde het verhaal op zijn eigen verblijf als intelligent-agent in Freetown in Sierre Leone. In Groot-Britannië werd het boek een groot verkoopsucces, in korte tijd werden 300.000 exemplaren verkocht. In 1998 werd een lijst opgesteld met de 100 beste engelstalige roman van de twintigste eeuw. The Heart of the Matter bereikte op deze lijst de veertigste positie.

Het centrale thema in De kern van de zaak is de corrumperende werking van medelijden. Ondanks zijn goede intenties werkt de hoofdpersoon, plaatsvervangend commissaris van politie Henri Scobie, zich in de nesten als hij zich laat leiden door zijn gevoelens van medelijden.

filmplaat-the-heart-of-the-matterIn 1952 werd The Heart the Matter verfilmd door George More O’Ferrall. De hoofdrol Scobie wordt in de film gespeeld door Trevor Howard. 1983 werd een tv-bewerking gemaakt, met Jack Hedley in de hoofdrol.

In 1949 verscheen De kern van de zaak voor het eerst in het Nederlands, vertaald door drs. H.W.J. Schaap. Van deze vertaling verschenen dertien edities, waarvan die in 1982 bij Uitgeverij Skarabee de laatste was. In de nieuwe editie is deze vertaling als uitgangspunt genomen en geactualiseerd.

Lees recensies en waarderingen van De kern van de zaak op Goodreads, en voeg je eigen leeservaring toe.

 

Wie was Graham Greene?

Graham Greene (1904-1991) was een van de grootste romanschrijvers van de twintigste eeuw. Hij werd geboren in een onderwijzersgezin in Berkhemstad, een dorp ten noorden van Londen. Aan Balliol College in Oxford studeerde hij Geschiedenis. Aanvankelijk werkte Greene als journalist en reisde hij de wereld over als geheim agent voor de Britse inlichtingendienst. Hij debuteerde, zonder veel succes, in 1925 met de dichtbundel Babbling April. In 1929 verscheen Greenes romandebuut The Man Within. Rond de Tweede Wereldoorlog verschenen zijn meest persoonlijke en literaire werken: The Power and the Glory (1940, vertaald als Het geschonden geweten), The Heart of the Matter (1948) en The End of the Affair (1951, vertaald als Het einde van het spel).

Graham Greene
Greene in 1975 (Foto: Getty)
In 1927 trouwde Graham Greene met Vivien Darrell-Browning. Haar eis was dat hij net als zij katholiek zou worden. Dat deed Greene. In veel van zijn boeken speelt het katholicisme een prominente rol. In 1948 gingen ze uit elkaar, maar van een officiële scheiding kwam het nooit. De overspel-affaire die mede de aanleiding was voor de breuk heeft Greene met name verwerkt in The Heart of the Matter en The End of the Affair.

De romans van Greene kenmerken zich door voor die tijd moderne en realistische schrijfstijl, waarbij hij zijn verhalen vaak filmisch opzet. Niet voor niets zijn de meeste romans van Greene verfilmd. Zijn personages zijn vaak ogenschijnlijk gewone mensen die worstelen met de donkere kanten van het leven en van zichzelf.

In totaal schreef Graham Greene zesentwintig romans, literaire en diverse misdaad- en spionageromans, die bij nadere lezing vaak toch behoorlijk literair zijn. Verder: een zestal bundels korte verhalen, drie toneelstukken, een handvol autobiografische boeken, reisverslagen en essaybundels en twee dichtbundels.

Graham Greene liet zich zelden interviewen. Zijn reactie op verzoeken was: ‘I am my books.’ Filmbeelden en audio-opnamen zijn dan ook schaars. In de documentaire England made me is er een aantal opnamen te zien en te horen.

Meer over Graham Greene op internet:

Korte biografie in de Encyclopaedia Britannica

Overzicht van Greenes titels op de Engelse Wikipedia

Recensies en reacties

Geen idealistisch plaatje van toegewijde christenen, Tjerk de Reus in het Friesch Dagblad van 11 februari 2017.

Greenes schrijfstijl, hoewel gedateerd, is prachtig en zeer toegankelijk, Margot Poll in NRC van 18 februari 2017.

Smoorverliefd, Gert-Jan Schaap in EO-Visie van 4 maart 2017.

De leesclub van Christelijk Weekblad, door Nels Fahner, 3 maart 2017.

In de narigheid gaat het licht aan, recensie De Nieuwe Koers van maart 2017.

Bespreking door Christophe Vekeman in Pompidou op Klara.be. Vekeman uitgeschreven.

Geen mens is zoals wij hem kennen, door Maurice Hoogendoorn in het Nederlands Dagblad van 10 maart 2017.

Katholieke misdaadroman met eeuwigheidswaarde, Christophe Vekeman in De Morgen van 15 maart 2017.

Een krachtig boek over zonde en genade, Jan Jaap Karsten op boekenbloggenderwijs.nl.

Een boek om met ander lezers over te praten, Antoinettes Boekencommentaar..

Je stapt een wereld binnen die herinnert aan boeken van vroeger, jongensboeken misschien vooral, met schurken en detectives, met drama en spanning, literatuurcriticus Tjerk de Reus op zijn website.

Met Greene afdalen naar het drama van het leven, Peter van Petegem in igniswebmagazine.nl.